U kunt contact met ons opnemen via

030 63 53 400 info@pasbv.nl

Gronduitgifte aan agro-logistieke bedrijven in Nieuw Reijerwaard

Meer vraag naar kavels dankzij meer vraag naar groente en fruit

Door de coronacrisis eten we steeds vaker thuis. En omdat we niet op coronakilo’s zitten te wachten letten we ook extra goed op wat we eten. Gezonde voeding is steeds populairder en belangrijker geworden voor de inwoners van Nederland. De supermarkten en groenteboeren merken dat door de drukte in de winkels en de hogere omzetten die hieruit voortvloeien. De vraag naar meer groente en fruit zorgt ook dat de bedrijven die aan supermarkten en groenteboeren leveren meer bouwgrond nodig hebben om aan deze vraag te kunnen voldoen. Dit zijn zogenoemde agf-bedrijven, agro-logistieke bedrijven. In de ‘Primeur’, een onafhankelijk vakblad voor de agf-handel, wordt in het artikel ‘Agro-logistieke clusters in trek’ ingegaan op de huidige situatie van grote vraag naar kavels voor agf-bedrijven. Aan het woord in dit artikel is ook onze eigen Virgina Wolswijk.

Projectleider gronduitgifte Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard

Virginia werkt als projectleider gronduitgifte voor de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR). Het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard ligt naast het knooppunt tussen de A15 en A16, direct onder de rook van Rotterdam. Het gebied vormt een uitbreiding op het reeds bestaande agf-cluster ‘Dutch Fresh Port’, waar bekende bedrijven als The Greenery en Bakker Barendrecht zijn gevestigd. Dit laatste bedrijf heeft naast hun bestaande vestiging in het cluster recent een nieuw distributiecentrum geopend op Nieuw Reijerwaard.

Het proces: van interesse in kavel tot bouw bedrijfspand.

Dat de vraag naar kavels voor agf-bedrijven is toegenomen heeft Virginia aan den lijve ondervonden. Bijna wekelijks meldt zich een nieuw bedrijf die naar nieuwe bouwgrond op zoek is. Vorig jaar was die vraag naar extra bouwgrond een stuk minder.

Wanneer duidelijk is dat een bedrijf serieuze interesse heeft, zoekt de GRNR uit of de activiteiten van dat bedrijf passen binnen het planologische kader. Zowel qua type als qua milieucategorie. Ook inventariseert de GRNR het programma van eisen voor de nieuwbouw van het bedrijf voor een ruimtelijke inpassing. Wanneer er overeenstemming is over een perceel en alle andere voorwaarden, sluit GRNR een (voor)reserveringsovereenkomst met het betreffende bedrijf. De bedrijven gaan ontwerpen en een aanvraag voor een omgevingsvergunning voorbereiden. De GRNR kijkt mee voor een optimale aansluiting op het openbaar gebied, zoals op de inritten en de riolering.

Na verlening van de vergunning volgt de koop en levering van het perceel, waarna gestart wordt met de bouw van het bedrijfspand. Als projectleider gronduitgifte coördineert Virginia dit traject vanuit de GRNR, waarbij verschillende deskundigen zijn betrokken vanuit de projectorganisatie. Zij is daarbij het eerste aanspreekpunt voor bedrijven.

Een zonnige toekomst

In de grondexploitatie voor Nieuw Reijerwaard heeft de gronduitgifte nog een doorlooptijd tot 2028. Met de huidige vraag zou het geen probleem moeten zijn alle kavels verkocht te hebben. Bouwgrond voor bedrijven is en blijft schaars in de regio, maar de toekomst is en blijft ook lastig te voorspellen. In ieder geval is het de inzet van de GRNR om bedrijven met interesse in een bouwkavel zo goed mogelijk te faciliteren. De toekomst voor de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard ziet er dan ook zonnig uit.

Nauwe samenwerking PAS bv met GRNR

PAS bv verzorgt naast de gronduitgifte ook diverse andere werkzaamheden voor de GRNR. Hierbij kunt u denken aan de actualisatie van de grondexploitatie en grondverwervingen. Verreweg de meeste grond is inmiddels al wel aangekocht door de GRNR. Het accent van de werkzaamheden van PAS bv ligt nu duidelijk op de uitgifte van grond.


avatar

Over de schrijver: Virginia Wolswijk

Virginia Wolswijk werkt al sinds 2002 bij PAS bv. Door haar jarenlange werkervaring binnen ons vakgebied is zij doortastend, resultaatgericht en creatief in haar rol als adviseur. Virginia weet iedere keer weer met creatieve oplossingen voor uiteenlopende vraagstukken te komen. Gebiedsontwikkeling en planeconomie kennen voor haar dan ook geen geheimen!


  • Deel dit artikel op