U kunt contact met ons opnemen via

0598 61 23 80 info@pasbv.nl

Wilt u uw kennis op het gebied van grondbeleid, grondexploitaties en vastgoedrekenen verdiepen of aanvullen? Heeft u behoefte aan een opfriscursus rekenmodellen of risicomanagement? Dan is de driedaagse cursus Planeconomie en Vastgoedrekenen iets voor u.

Driedaagse cursus

Tijdens deze intensieve driedaagse cursus Planeconomie en Vastgoedrekenen leert u de belangrijke essentials van het vak Planeconomie en Vastgoedrekenen. De cursussen van PAS bv zijn pragmatisch en zijn gericht op directe toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling. De cursus Planeconomie en Vastgoedrekenen wordt door het jaar heen verschillende keren georganiseerd.

Interesse?

Meld u aan voor de workshop Planeconomie en Vastgoedrekenen door het inschrijfformulier te downloaden en via onderstaand contactformulier te uploaden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Download het cursusformulier

Inschrijven cursus Planeconomie en Vastgoedrekenen

  • Toegestane bestandstypen: pdf, jpg, png, doc, docx.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Praktische informatie

Interessant voor:
Junior planeconomen, projectleiders gebiedsontwikkeling, managers gebieds- of stedelijke ontwikkeling, controllers en beleidsmedewerkers
Datum & tijdstip:
17, 18 en 19 November van 09.00 tot 16.30 uur (inclusief lunch)
Locatie:
Kantoor van PAS bv: Papiermolen 10, 3994 DK Houten
Kosten:
€ 1.750,- per persoon excl. BTW en inclusief lunch
Trainers:
Jan-Hans Jonker, Frans-Maarten den Breejen
Aanpak:
Aanpak in kleine groepjes van 6 tot 10 personen aan de slag met theorie casuïstiek

Inhoud cursus Planeconomie en Vastgoedrekenen

Tijdens de driedaagse cursus wordt uw kennis op het gebied van planeconomie en vastgoedrekenen bijgespijkerd door twee specialisten van PAS bv.

Dag 1: Grondbeleid, Wro en governance

Hoe werkt de systematiek van de grondexploitatiewet en wat is het belang van een nota Bovenwijkse voorzieningen? Wat zijn de gevolgen van de Nieuwe Omgevingswet? Welke relevante ontwikkelingen kunnen we verwachten? Jan-Hans Jonker is specialist grondbeleid en Wet Ruimtelijke Ordening. Tijdens de eerste dag van de cursus neemt hij u mee in de wereld van de verschillende vormen van grondbeleid en de samenwerkingsvormen die daarbij komen kijken. Hij legt uit welke voor- en nadelen er kleven aan de verschillende vormen en welk instrumentarium een gemeente heeft om het grondbeleid uit te voeren.

Dag 2: Grondexploitatie en Rekenmodellen

Welke informatie heb je nodig om een gedegen grondexploitatie te kunnen maken? Hoe zit een grondexploitatie precies in elkaar en welke vragen moet je stellen om de juiste informatie te kunnen verwerven? Frans-Maarten den Breejen is senior planeconoom en spijkert op de tweede dag van de cursus uw kennis bij op het gebied van grondexploitaties en rekenmodellen.

Bovendien leert Frans-Maarten u de finesses van renteberekening, eindwaarde en netto contante waarde. Aan het einde van deze dag begrijpt u wat een Meerjaren Prognose Grondexploitatie (MPG) is en wat de relatie is tussen grondexploitatie, budgetbeheer, actualisaties, herzieningen, MPG en de planning- en controlcyclus.

Dag 3: Vastgoedrekenen en Risicomanagement

De derde dag van deze meerdaagse cursus staat in het teken van Vastgoedrekenen en Risicomanagement. Bram van Uden is senior adviseur bij PAS bv en leert u hoe je een kostenopzet maakt voor vastgoed (toepassen kengetallen voor bouwkosten en bijkomende kosten, algemene kosten en winst en risico) en welke manieren van rekenen passen bij de verschillende fasen van het vastgoedontwikkelingsproces.

Ook bent u na deze dag in staat om een residuele grondwaardeberekeningen op te stellen en een bedrijfswaardeberekening te interpreteren. Het onderdeel ‘Risicomanagement’ komt naar voren in de lesstof over het opstellen van een risicoanalyse. Ook leert u hoe u beheersmaatregelen voor deze risico’s kunt formuleren, optimalisatievoorstellen kunt doen en kansen kunt benutten.

Download het cursusformulier